تولید خرما در ایران سابقه تاریخی دارد و خرما دومیـن محصـول تولید باغـی ایران است که سالانه به میزان یـک میلیـون تن در نخلستان های استان های جنوبی تولید می شود.خرما به طور معمول در 15 استان کشور کشت می شود که دو سـوم تولید خرما در ایران مربـوط بـه پنـج اسـتان كرمـان، خوزسـتان، سیسـتان و بلوچسـتان، بوشـهر و هرمـزگان اســت.
تنوع خرما در ایران
کیفیت و تنوع این میوه بسیار منحصر به فرد است و به همین دلیل اغلب کشورهای بزرگ مانند روسیه، مالزی، اندونزی، هند و چین خرمای ایران را خریداری میکنند.بر اساس اطلاعات موجود از انواع خرماهای تولید شده در جهان بالغ بر 93 نوع خرما در ایران تولید شده که نزدیک به 12 نوع از این خرماها به بازارهای خارجی صادر میشوند.نزدیک به 16 مورد از آنها در بازار داخلی توزیع میشوند و برخی دیگر تنها بصورت محلی شناخته شده هستند.
خرید و فروش عمده خرما
زمان برداشت خرما در شهرهای مختلف نسبت به شرایط زودرسی و دیررسی از تیرماه تا اوایل پاییز متغیر است. به طور مثال: برداشت خرما در استان فارس از اوایل مردادماه شروع شده و تا اواخر آبانماه ادامه دارد.خرید و فروش عمده ی خرما در فصل برداشت به اوج خود می رسد و اغلب در انبار ها و سردخانه ها نگه داری می شوند.در فصل خرید و فروش عمده ی خرما عواملی همچون میزان صادرات، نزدیکی به ماه مبارک رمضان و سیاست های صادراتی خرما اعمال شده از سوی دولت می تواند بر قیمت عمده ی خرما تاثیر مستقیم داشته باشد.
خرما یکی از ارزشمند ترین میوه های موجود در بین سایر میوه ها است که ارزش غذایی بالای آن برای هیچ کارشناس و یا حتی افراد معمولی پوشیده نیست. این میوه به عنوان یکی از غنی ترین میوه ها از نظر دارا بودن میزان زیادی از آنتی اکسیدان و فیبر، مقدار قابل توجهای از انواع ویتامین ها و انواع مواد معدنی شناخته می شود و به همین دلیل نه تنها در ایران بلکه در اغلب کشورهای دنیا این میوه جایگاه خاص و مهمی در سفره های غذایی دارد.
ایران یکی از مهم ترین کشورهای تولید کننده خرما در جهان است. سالانه بالغ بر 200 هزار تن انواع خرما در ایران تولید می شود و بیش از 203 هزار و 763 هکتار از اراضی ایران بخصوص در استان های خوزستان، هرمزگان، کرمان، فارس، سیستان و بلوچستان و بوشهر زیر کشت نخلستان های مختلف این میوه قرار دارند و با توجه به اینکه این نخل ها چندین سال بعد به بار می نشینند انتظار می رود در سال های آتی بر این میزان افزوده شود.
از این میزان تولید خرما در ایران مقدار زیادی صرف بازارهای داخلی می شود که هر چند هنوز اغلب به صورت سنتی و با روش های قدیمی در برخی از شهرها کار بسته بندی آنها و عمدتا بصورت فله انجام می شود اما با روی کار آمدن شرکت های مهم جمع اوری و بسته بندی خرما مانند شرکت کاوش خرما شرایط بسته بندی و صادراتی در ایران روند بسیار مطلوب ترین را پیدا کرده است و خوشبختانه می توان گفت امروزه بالغ بر 20 درصد از خرماهای صادراتی در کل کشورهای جهان مربوط به ایران می شود.
بر اساس آخرین آمار و اطلاعات به دست آمده کشور مصر تولید کننده اول خرما در جهان است و بعد از آن ایران قرار دارد. سپس بعد از مصر و ایران کشورهای عربستان سعودی، امارات متحده عربی، پاکستان، الجزایر، عراق، سودان، عمان و لیبی قرار دارند.
البته در بسیاری از کشورهای دیگر حوزه خلیج همیشه فارس و برخی از کشورهای افریقایی، آمریکا و یا برخی از کشورهای اروپایی نیز این میوه کشت می شود ولی میزان کشت و برداشت خرما در این کشورها که ایران در رتبه دوم جهانی آن قرار دارد بیش از همه کشور های جهان است.